MEET OUT CAPTAIN!!! – Name: Dickie (the Divil) Fagan | POS – Hooker | EXP – No previous rugby experience

It gives us great pleasure to introduce you to our fantastic 2nd team’s captain Dickie the divil Fagan.

We asked Dickie a few of your questions just so we could see what it takes to be a Captain with the warriors.

Question 1) – You said above your pre Emerald Warriors Experience was no rugby experience can you explain this further/explain if you had any team sport experience.

Answer – I had no previous rugby experience.  I had some experience within other team sports.

Question 2) – What do you feel you have gained most from the warriors?

Answer – No doubt it’s a core group of friends for life, but also the friends you make from the tournaments we take part in abroad, is quite unique.  Developing a self-confidence from accomplishing something very difficult, learning teamwork, developing quick thinking skills, handling pain, taking responsibility, and learning to act with control (discipline) while under pressure.

Question 3) – What areas do you feel you have most improved on, on the pitch?

Answer – I feel my time on the pitch has helped develop my character, Helped me to in sport as well as life, that hard work is the best way to accomplish a difficult task and that self-sacrifice is sometimes required for greater benefit, to keep going and never quit.

Question 4) – How has the Warriors development pathway benefited you?

Answer – It has no doubt improved my physical health, given me an incredible experience of feeling part of a team along with developing good rugby skills, running onto the opportunity to go and lead an incredible bunch of lads on & off the pitch.

Question 5) – What do you find most challenging as a captain?

Answer – Sometimes bridging the player – coach gap, also making sure my teammates are on the right track mentally / physically / with their overall game when they feel the opposite.  I understand and appreciate more of the frustrations that people can feel when things aren’t going well on the pitch, its then making sure everyone can be lifted out of the frustration to get the focus back in the game.

Question 6) – What do you find most rewarding as a captain?

Answer – Seeing how the lads are developing with their game but also overall how the journey we take playing for the club builds the great characters that they all are – there are many team mates who come to mind when I say this….

Question 7) – In your opinion what makes a good captain?

Answer – Listening, patience, right passion etc but always making sure you see yourself as part of the team delivering to succeed on all fronts. Constantly practicing the art of being flexible in the way you communicate and lead others.

Question 8 – What advise do you have for any new players wanting achieve a team captaincy?

Answer – Stick with it, there are times it can seem unclear on progression. Always take responsibility for your actions – don’t play the blame game. If you make a mistake or cause the team to lose out in some way, own up, face the consequences and move forward – you will be respected more for this than you trying to talk your way out with excuses. Lead your team by actions, not words. Anybody can talk – it is what they do that counts.

Question 9) – Being a Captain has thought me a lot on how to work with people, to be a mentor and to be a voice. These are all skills, in my opinion, everyone should aim to develop and nurture. If you can learn to lead a team, you will excel not just in rugby, but professionally & personally.

2019-01-08T15:42:24+00:00 January 8th, 2019|
Subscribe
SUBSCRIBE NOW

Sign up today for our newseltter.

For the latest news, updates and events from The Emerald Warriors.
close-link